fbpx

Абдоминопластика

Абдоминопластика (Пластика на корем)

Абдоминопластиката се изравява в оперативно подобрение на долната и средна част на корема с премахването на устойчивите на диети и упражнения мастни клетки и стягането на мускулите на вътрешната коремна стена. Методът е широкоприлаган при дамите след бременност и при двата пола след значителна загуба на тегло. Пациентите с близко до идеалното тегло и проблеми на отпусната кожа в тази област са основната таргет група за абдоминопластика. Резултатът е по-плосък, по-твърд и по-оформен корем.

Докато абдоминопластиката може да бъде отчасти козметична процедура, тя може да се приложи и при частично–рекоструктивната хирургия:

Коремни аномалии причинени от бременност, затлъстяване, значителна загуба на тегло, травми, тумори или друго заболяване
За коригиране на структурните дефекти на корема
Подобряване на функцията на коремните мускули
Отстраняване на коремна херния
Премахване на обемната престилка от кожа и тъкан, наречена pannus. Тя може да предизвика хроничен дерматит, инфекции на кожата, трудности при ходене и лоша хигиена

Пълна или цялостна абдоминопастика

Пълната или цялостна абдоминоспластика е подходяща при пациенти с умерено количество излишна тъкан в областта на корема. Оперативният разрез е разположен хоризонтално над срамната кост от едната тазова кост до другата, за да позволи на хирурга оптимален достъп до вътрешната част на корема. Чрез липосукцията се изсмукват излишните мастни клетки, а коремните мускули се издърпват плътно. Пъпът се поставя в естествената му позиция.

Мини абдоминопластика

Мини абдоминопластиката се прилага на пациенти в сравнително добра форма и тегло, с желание да постигнат плосък и естетичен корем. Коремните мускули не са засегнати до точката, която да изисква цялоста абдоминопластика. Оперативният разрез е същият като този на цезаровото сечение. Използва се липосукция като метод за отстраняване на излишната мастна тъкан, а кожата на корема се изтегля максимално. Пъпът не е засегнат от тази операция.

Абдоминопластиката се състои в оперативно отстраняване на отпуснатата тъкан след бременност или прекомерна загуба на тегло след бариатрична интервенция