fbpx

Блефаропластика

Блефаропластика (Пластика на клепачи)

Най–ранните признаци на стареене се образуват около очите. Основна причина хирурзите да прибягнат до блефароластика, с цел създаване на по-младежко излъчване, са именно отпуснатите клепачи и торбичките под очите. Блефаропластиката е оперативна интервенция за отстраняване на излишната кожа и мастна тъкан от горния и долния клепач, комбинирана с обновяване на клепача и кожата в околоочната зона. При голяма част от пациентите блефаропластиката спомага и за функционалното подобрение на зрението.

По време на операцията

Блефаропластиката се извършва в обща или локална анестезия и трае до един час. Операцията може да се комбинира с допълнителни процедури на лицето, шията, челото и веждите. Излишната тъкан на горния клепач се отстранява чрез разрез в естествената гънка на клепача. Фините оперативни конци се отстраняват до няколко дни след операцията. Разрезът на долния клепач може да се разположи и от вътрешната част от окото, за да се предотврати образуване на видими белези под очите.

Възстановителен процес

Подуването на клепачите е естествена реакция на организма и спада в рамките на няколко дни. Фините конци се изрязват от шевовете веднага след това. Белезите остават видими до няколко седмици като постепенно придобиват естествения цвят на кожата. Пациентите могат да се върнат към ежедневните си дейности до няколо дни, като е важно да отложат всякакви натоварващи упражнения или занимания с поне три седмици. Пациентите се връщат на работа една седмица след операцията.

Блефаропластиката се прилага на долен или горен клепач поотделно или едновременно. По време на консултацията хирурът ще прецени дали има необходимост операцията да протече под обща анестезия.