fbpx

Намаляване на гърди

Намаляване на гърди

Обемните и тежки гърди могат да бъдат болезнени, да причинят раздразнения върху кожата под гърдите и дори да доведат до здравословни проблеми в гърба и рамената.

Намаляването на гърдите е операция за отстраняване на излишните мазнини, гръдната тъкан и кожа, за да се постигне размер на гърдата, пропорционален на женското тяло. Тази операция не само подобрява външния вид на гърдите и облекчава социалния дискомфорт, но също така коригира функционалните симптоми на физическа болка от тежестта на големите гърди. От основно значение е да се обясни на пациента какво е необходимо, за да се постигнат добри резултати, да се предвидят наличните техники, да се изброят възможните усложнения и да се дискутират поетапно стъпките на процеса.

Операцията за намаляване на гърдите е съпроводена с хоризонтални и вертикални следоперативни белези, но като цяло пациентите са удовлетворени от крайния резултат на успешно извършена операция. В повечето от случаите отчитаме подобрение в симптомите като болка в гърба и раменете, раздразнена и болезнена кожа под гърдите и под презрамките на сутиена.

Анатомични предпоставки за намаляване на гърдите

Размерът на гърдите, ако не е пропорционален на тялото, оказва влияние върху поддържащата мускулатура на раменете, врата и гърба. Проучванията в пластичната хирургия показват, че около половината от жените със сутиени с размер D или по-голям изпитват болка в горната част на гърба, раменете и врата през цялото или по-голямата част от времето.

В допълнение към болката в гърба съществуват и други симптоми, които включват главоболие, болка в самата гръдна тъкан, стрии, недостиг на въздух в легнало положение и проблеми със съня. Създава се трудност при намирането на удобна позиция за спане и почивка поради теглото и обема на гърдите.

Един почти универсален проблем е, че раздразнената кожа под провисналите гърди е мястото, където могат да се развият влага, зачервяване, сърбеж и обриви.

Поради физическите ограничения, жените с необичайно големи гърди, изпитват трудности при фитнес и се борят непрекъснато, за да поддържат идеалното си тегло. По-заседналият начин на живот, увеличаването на теглото и трудностите при намирането на привлекателно облекло могат да имат съществен ефект върху благосъстоянието и социалното взаимодействие и по-скоро върху личните и професионалните процеси на пациентите. За тези пациенти е полезно да се знае, че проучванията на жените след намаляване на гърдите показват значително по-високи резултати на реализация във всички сфери – от качеството на живот до подобряване на психическите и физически компоненти.

Предоперативна информация

Операцията за намаляване на гърдите трае от три до четири часа и се извършва в обща анестезия. Съществуват няколко оперативни техника за намаляване на гърдите. Иновативните техники включват преместването на зърното след отстраняване на кожата и тъканите на млечните жлези. Други техники с единичен хоризонтален белег под гърдата могат да бъдат подходящи за някои пациенти. След подробна консултация хирургът преценява идеалната техника за всеки пациент поотделно.

Възстановителен процес

Възстановителният следоперативен период е краткотраен. Няколко дни след операцията превръзките могат да бъдат отстранени. След операцията пациентът задължително носи придържащ медицински сутиен, който да подкрепи и стабилизира гърдите. Пациентите чувстват областта около гърдите стегната, докато мускулите и тъканите се приспособяват. Подуването на гърдите е единствения следоперативен ефект, който отшумява до няколко седмици. Веднага след операцията белезите добиват розов цвят, който избледнява и добива цвета на кожата до няколко седмици. Пациентите могат да предприемат леки ежедневни натоварвания след първите няколко дни, но по- натоварващите физически тренировки трябва да се отложат с поне три седмици. Повечето от пациентите се връщат на работа след двуседмична почивка, освен ако естеството на работата не включва тежка физическа активност.

Удовлетвореност на пациента

През годините редица проучвания сочат, че по-голямата част от пациентите получават облекчение от симптомите на болка и дискомфорт, могат да се ангажират по-активно с физически дейности и са доволни от резултатите.

Големите и тежки гърди са причина за дискомфорт и болка при повечето жени. Оперативното отстраняване на изишната тъкан и повдигането на гърдите възстановява тяхната естествена форма или създава изцяло нова визия.