fbpx

Повдигане на гърди

Оперативно повдигане на гърди

Пациенти с изключително тънка, нееластична кожа развиват птоза или увисване, поради голямо количество обем в гърдата.

В ситуации, при които пациентът вече има налична птоза преди увеличаване на гърдата, това трябва да бъде коригирано, преди да се увеличи обема, за да се избегне влошаване на степента на увисване.

Хирургическата интервенция за коригиране на птозата се нарича мастопексия или операцията за повдигане на гърдата. Операцията може да включва повторно позициониране на ареолата и зърното, както и повдигане на гръдната тъкан и премахване на излишната кожа.

Възстановяването на структурата на гърдата с повдигане в първоначалния й анатомичен размер след ефектите на стареене, загуба на тегло или бременност. Резултатът от възстановяването на естествен и повдигнат бюст зависи от много фактори, като основните са възрастта на пациента, качеството и еластичността на кожата, бременност и загуба на тегло. Процедурата по повдигане на бюста има за цел да осигури по – младежки контур на гърдите и правилно разположение, големина на ареолата.

Гръдният лифтинг или мастопексията могат да се извършат като отделна процедура или в комбинация с поставяне на гръдни импланти.

Хирургическа техника

Повдигането на бюста продължава между два и три часа и се извършва в обща анестезия. Има няколко възможни техники за повдигане на бюста. При наличие на асиметрия между двете гърди обема на едната може да бъде намален до размера на другата. Всички техники обикновено изискват ексцизия на излишната кожа, за да се преустанови формата на гърдата.

След операцията

Възстановителният следоперативен период е краткотраен. Няколко дни след операцията превръзките могат да бъдат отстранени. Пациентът задължително носи придържащ медицински сутиен, който да подкрепи и стабилизира гърдите. Пациентите чувстват областта около гърдите стегната докато мускулите и тъканите се приспособят. Подуването на гърдите е единственият следоперативен ефект, който отшумява до няколко седмици. Веднага след операцията белезите придобиват розов цвят, който избледнява и добива цвета на кожата до няколко седмици. Пациентите могат да предприемат леки ежедневни натоварвания след първите няколко дни, но по – натоварващите физически тренировки трябва да се отложат с поне три седмици. Повечето от пациентите се връщат на работа след двуседмична почивка, освен ако естеството на работа не включва тежка физическа активност.

Отпуснатите гърди след бременност или прекомерна загуба на тегло могат да бъдат оперативно повдигнати и/ или уголемени с поставяне на силиконови импланти за повече обем.