fbpx

Ринопластика

Ринопластика (Операция на носа)

Всеки от нас иска да изглежда безупречно. Всеки търси своето съвършенство. Красотата е здраве и тя започва от лицето. Симетрията на носа, устните и пропорциите на лицето са първото, което забелязваме в контакт с околните. Изкривяването на носа или прекалено големият нос са в основата на желанието на пациентите да се подложат на оперативна интервенция. Желанието да постигнем идеалния симетричен нос, който да подхожда максимално на овала на лицето ни, е водещ фактор при решението да се подложим на ринопластика.

Ринопластиката е оперативна интервенция за промяна на формата и размера на носа. Тя включва намаляване на носа, повдигане на върха на носа и отстраняване на възможно изкривяване (девиацио на септума).

Основни причини да се подложите на процедура по ринопластика :

Здравословни проблеми : Ринопластиката се прилага с цел отстраняване на здравословни проблеми, причинени от вродени дефекти, травми и счупвания на носа в следствие на претърпени злополуки, затруднено дишане или хронично запушени носни канали, както и при затруднен говор или хъркане.
Естетични причини: Визуалната промяна на носа допринася за повишаването на самочувствието на пациентите, както и до постигането на идеалния резултат от естетична перспектива. Операцията цели създаването на по–хармоничен външен вид, без да се променят индивидуалните черти на лицето. Ринопластика се препоръчва и при удебелен връх на носа, също така и при удебелени ноздри.

Предоперативна информация

Основно значение за постигане на идеалния резултат в ринопластиката е установяването на очакването на пациентите и създаването на информативен предварителен следоперативен образ от хирурга по време на консултацията. Предварителната триизмерна снимка на носа и как ще изглежда той след операцията ще допринесат за конкретизирането на техниката на извършване на ринопластиката. Операцията може да бъде хрущялна или костно-хрущялна, като достъпа до носа е чрез отворена или затворена процедура. Техниката се определя от компетентен пластичен хирург според индивидуалните необходимости на пациента.

Оперативната интервенция се извършва след пълно изследване, което да установи агергичните фактори и цели да предотврати евентуални усложнения по време на операцията.

Препоръчително е спирането на пушенето една седмица преди деня на операцията, както и въздържане от прием на лекарства с влияние върху кръвосъсирването.

Подходяща възраст на пациентите

Ринопластиката се извършва на всички пациенти след 18 годишна възраст. Случаите, в които се наблюдава затруднено дишане при по-малки на възраст пациенти, е възможно извършване на операцията след писмено разрешение на родителите.

Ринопластиката е оперативна интервенция за промяна на формата и размера на носа. Тя включва намаляване на носа, повдигане на върха на носа и отстраняване на възможно изкривяване (девиацио на септума).